Kawa i herbata to dwa napoje bez których większość z nas nie wyobraża sobie dnia codziennego. Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków roślin z rodzaju kamelia. Historia herbaty sięga do 2727 r. p.n.e., w który to mityczny chiński cesarz Shennong przez przypadek pierwszy raz zaparzył liście z herbaty. Pierwsze zapiski na temat tego napoju pochodzą z X wieku p.n.e. Europejczycy poznali herbatę dopiero w pierwszej połowie XVI wieku poprzez rozwijające się kontakty rosyjsko-chińskie.
Do Polski herbata dotarła w XVII wieku z Francji. W pierwszym okresie herbatę stosowano jako lecznicze ziele. Zwyczaj popijania herbaty rozwinął się dopiero sto lat później. Zawdzięczamy go kontaktom polsko-angielskim. Herbata wtedy była dostępna jedynie dla najbogatszych, także pito ja na dworach królewskich, magnackich oraz u bogatej szlachty i mieszczan. Obecnie istnieje wiele odmian herbaty. Najbardziej znana to herbata tradycyjna czarna, ale również cieszą się popularnością herbata zielona , biała, czerwona tzw. pu-erh, niebieska tzw. ulung a także aromatyzowana i prasowana.
Obecnie herbatę pije się na co dzień. Aby ułatwić i umilić ten rytuał powstaje wiele akcesoriów do herbaty. Specjalne szklanki z koszyczkiem do zaparzania herbaty, eleganckie filiżanki z porcelany, z których herbata całkiem inaczej smakuje. Dla osób lubiących herbaty liściaste specjalne woreczki do zaparzenia oraz klipsy pozwalające na wymieszanie liści samodzielnie. Aby ułatwić samodzielne zaparzanie wystarczy wyposażyć się w zaparzacze do kawy, które w wygodny sposób pozwolą na stworzenie własnego napoju o odpowiednim smaku. Modne są również specjalne dzbanki na herbatę, które pozwalają na zaparzenie większej ilości napoju dla naszych gości. Dzbanki utrzymują ciepło napoju na dłużej.
Kawa jest drugim napojem, który jest uwielbiany w obecnych czasach. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez napicia się rano kawy. Jest to napój sporządzany z palonych i zmielonych ziaren kawowca. Działa pobudzająco na nasz organizm oraz przyspiesza przemianę materii. Jednak w większych ilościach może być szkodliwa dla naszego organizmu. Owoce kawowca wykorzystywane były I tysiącleciu p.n.e. Około XII i XIV wieku przywiezione były przez kupców arabskich do Jemenu. Jemen do dziś jest dostawcą najdroższych kaw na świecie.
Do Polski kawa dotarł pod koniec XII wieku. Z początku była traktowana jako napój szkodliwy i niesmaczny, a swoją popularność zyskała na przełomie XVII i XVIII wieku. Obecnie kawę pije się zarówno w ziarnach, mieloną jak i wygodną w przygotowaniu rozpuszczalną. Aby jeszcze uatrakcyjnić smak napoju często podaje się go w porcelanowych filiżankach. Dla smaku dodaje się mleka, stąd w zestawach do kawy dzbanki, filiżanki oraz mleczniki.
Do przewożenia ciepłych napojów i zachowania ich temperatury służą specjalne kubki termiczne, termosy oraz kubki z zaparzaczem. Są wygodne w użyciu, zachowują temperaturę. Ponieważ są szczelne można w nich bezpiecznie przewozić napoje bez obawy przed wylaniem się ich na inne nasze rzeczy.
W naszej ofercie nie brakuje również pięknych zestawów filiżanek do kawy i herbaty, zestawów filiżanek z dzbankami oraz innych przydatnych akcesoriów.